Оспориха правилото за провеждането на заседания при липса на кворум ГЕРБ

...
Оспориха правилото за провеждането на заседания при липса на кворум ГЕРБ
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС започнаха бойкот на комисията за Нотариуса – обслужвала ПП-ДБ

Оспориха правилото за провеждането на съвещания при липса на кворум

ГЕРБ и Движение за права и свободи се пробват да бойкотират краткотрайната парламентарна Комисия за инспекция на обстоятелства и условия, свързани с активността на групата към Мартин Божанов-Нотариуса . Членовете на комисията от двете обединения не се явиха на плануваното през днешния ден съвещание . Така се оказа, че кворум няма. Присъстват 8 от 17 членове на комисията.

Председателят на краткотрайния орган Никола Минчев обаче изясни, че според правилника на Народното събрание съвещание може да се организира, само че без да се вършат гласувания.

Това докара до скандал . В комисията в един миг реши да се появи Хамид Хамид от Движение за права и свободи, който съобщи, че съвещание не може да се организира , щом не е гласуван дневен ред.

Стига сме правили предизборна акция на " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ), прикани той. Хамид изиска преустановяване на съвещанието като нелегално и заплаши, че Движение за права и свободи ще предложи смяната на ръководителя Никола Минчев.

Последният обаче отвърна, че съответният текст от правилника, който разрешава съвещание на комисиите без кворум, е признат след предложение на Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

Хамид Хамид след това напусна яростно залата. Междувременно обаче в нея пристигна Маноил Манев от ГЕРБ. Той също изясни, че се организира предизборна акция на ПП-ДБ и попита какво вършат в комисията извиканите на чуване посетители, медиите и депутатите.

„ Разпускайте го този цирк “, прикани Манев. С неговото наличие обаче се оказа, че кворум към този момент има, което бе установено от членове на комисията. Маноил Манев се възпротиви и разгласи, че по този начин кворум не се регистрира.

Иначе, за чуване в комисията през днешния ден бяха поканени и се явиха Илиана Кирилова – градски прокурор на София, Радослав Димов – апелативен прокурор на София, Теодора Точкова – основен контрольор на ИВСС, и Ясен Тодоров - следовател в Националната следствена работа и някогашен член на Висш съдебен съвет (Висшия правосъден съвет).

Атанас Зафиров от Българска социалистическа партия предизвести, че и те ще преустановят участията си във краткотрайния парламентарен орган , тъй като ставали очевидци на разправиите сред ГЕРБ и ПП-ДБ. В един миг и той напусна залата. Всъщност, Зафиров е единственият представител на Българска социалистическа партия в комисията.

Гроздан Караджов от Има Такъв Народ също изрази неодобрение, че се правили предизборни операции от страна на " Продължаваме промяната " (ПП), като по този начин той на процедура взе страната на ГЕРБ и Движение за права и свободи против ПП-ДБ. 

Думата в един миг взе и Радостин Василев - народен представител, който е нечленуващ в парламентарна група (бивш представител на ПП-ДБ). Той изясни, че съчувства на ръководителя на комисията Никола Минчев. ГЕРБ и Движение за права и свободи явно правели опит за протест на комисията. Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия отчасти също застанали на страната на задкулисието .

Думите на Василев доведоха до гневна реакция на Маноил Манев , който прекъсна сътрудника си и го упрекна, че се пробва да печели политически " дивиденти ". Последва препирня сред двамата. Манев по-късно напусна залата. 

Гледайте съвещанието тук:



 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР